13324731.png

Lastcyklar har blivit en allt vanligare syn i Örebro. En av de familjer som sålt bilen och köpt en lastcykel istället är familjen Bergbom i Ekeby-Almby. 
– Att göra något för våra barns framtid känns jättebra, säger Sofia Bergbom. 

Sofia har varit miljömedveten så länge hon kan minnas. Och efter att ha funderat länge på hur man skulle få vardagen att fungera utan bil gjorde familjen till slut slag i saken. Sedan några veckor tillbaka kör nu Sofia sina två barn i sin nya lastcykel med elmotor, till och från förskola och skola, eller vart man nu ska.

– Vi har en specialbyggd variant där våra barn, packning och till och med en kompis till äldsta barnet ryms, om hon vill ha med sig någon hem efter skolan, säger Sofia.

Bytte bilen mot lastcykeln

Familjen sålde sin ena bil för att finansiera inköpet av lastcykeln.

– Utan elcykelpremien, 25 procent av inköpspriset med ett tak på 10 000, hade vi inte köpt cykeln. Elmotorn var också ett måste, för att orka cykla i backar. Att lastcyklarna blir allt fler nu beror nog på att den möjligheten numera finns. Det gjorde den inte i början.

En bil finns fortfarande kvar i hushållet, men den använder familjen numera sällan, konstaterar Sofia, eftersom barnens pappa åker buss till sitt jobb.

– Målet är att även sälja den och gå med i en bilpool istället. Men än så länge finns ingen sådan på vår sida stan, så jag får väl starta en sådan, säger hon och skrattar.

”Alla kan göra något”

Hon tycker att lastcykeln fungerat klockrent hittills.

– Använder jag elfunktionen hela tiden när jag cyklar så räcker batteriet i fyra mil. Är jag mer sparsam räcker det upp till tio mil.

Hon hoppas bidra till att fler människor funderar på vad just de kan göra för miljön.

– Alla kan göra något, och här ute där jag bor har många hushåll två bilar.

Sofia forskar i psykologi vid Örebro universitet, och har funderat mycket på hur man får människor att ändra beteende.

– Jag tror på begreppet nudging, att med små steg puffa människor i önskad riktning. Och vad gäller just transportmedel är det ju jätteviktigt att göra det lätt för människor att fatta bra miljöbeslut.

– Det behövs till exempel upplysta, breda och fina cykelbanor som plogas ordentligt, bra cykelparkeringar under tak och bra möjligheter att låsa fast cykeln så att man vågar ta med den dit man ska.

Ser gärna hela artikel här …. 

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.